Pätuloom
Kasutajad-
Content count
51 -
Last visited
Content Type
Calendar
Profiles
Forums
Everything posted by Pätuloom
-
Võikala on küll suurepäraselt hea maitsega, kogusega peab olema VÄGA ettevaatlik. Nimelt sisaldab see mingit õli moodi asja, mida inimesed ei suuda seedida (Inglise keeles wax esters). See mõjub seedimisele olenevalt söödud kala kogusest. Mul läks veel hästi, aga siiski uurisin mis värk on. Võikala ei ole küll tervisele otseselt kahjulik, aga internetist leiab kergesti info, et osadel tekitab see hirmus piinlikke olukordi õlilekkega! Võite ise arvata kust lekib. Jaapanis ja Itaalias on võikala müük keelatud. Seal kus kala püütakse on see rahvameditsiinis kasutusel lahtistina. Võikalal on ka hellitusnimi "Ex-lax-fish". Igatahes, mina polnud seda kunagi varem kuulnud. Googlist "võikala" otsides leiab ainult retsepte ja eestlaste ülistust kui maitsev see on. Igatahes mõtlesin siin mainida uut teadmist. Muidu ei aima te ohtugi enne kui ise hea hunniku võikala naha vahele pistate. Natuke pikem artikkel sel teemal: artikkel võikala kohta Inimeste kinnitavaid kommentaare sel teemal. Kala levinum nimi on "escolar". Kui mind ei usu, guugeldage.
-
~200-250 g fileed tegi. Ma vist muidu poleks tähelepanu pööranud, aga mehel oli samamoodi ja kahtlustasingi, et leian mingit sellist infot. USAs soovitatakse mitte tarbida rohkem kui "8 ounce'i", mis on 226.8 g.
-
Ma ka julgen toitumiskava tellimist soovitada. Üldiselt on nii, et erinevusi hakkad tundma juba päevadega. Keeruline öelda millal nägema hakkad. Eks oleneb kavast. Mul eelmine kord läks kuu ajaga neli kilo vähemaks. Ja tegelikult on toitumist väga raske paika saada ainult enda teadmistega. Kõige olulisem oli kava puhul aga see, et ma sain toitumisalaselt piisavalt targemaks, et need kilod ei tulnud kõik kohe tagasi. Toitumine oli ka tunduvalt tervislikum ja enesetunne parem.
-
Mina olen nii aru saanud, et rasvumist tekitab insuliin. Rasv ise ei tee midagi. Kui veres on palju insuliini, siis kõik kättesaadav rasv talletatakse. Samas, siin ongi trikk - kui sa sööd rohkete süsivesikutega toitu, siis keha teeb kõikidest ülejääkidest rasvad (süsivesikud tehakse teatavasti rasvadeks), samas veresuhkur tõuseb, insuliinitase tõuseb ja kõiki neid just-sünteesitud rasvasid hakatakse talletama. Edasi oleneb väga otseselt energia tarbimisest ja kulutamiseks kas õhtu lõpuks on talletatud rohkem kui hommikul. Keha saab oma rasvad igal juhul kätte, aga kõiki valikke rasvasid sünteesida ei suuda. Rohkete süsivesikutega toit on näiteks juurvili, puuvili, mahl, salat, minuarust ka näiteks piim... rääkimata "tervislikust" praest, kus on kartulid/riis/makaron, haleda tillukese rasvavaese kanarinnaga, salat, täisteraleib õhukese haleda kalkunisingiga. Kas poleks siis mõistlik teha päevas vähemalt üks söögikord, kus veresuhkur tõuseks minimaalselt. Rasvad veresuhkrut ei tõsta, seega insuliini sünteesi ei indutseeri. Keha saaks rõõmsalt kasutada ja lagundada kõiki neid kogunenud rasvavarusid. Aga kõht läheb ju ikka tühjaks kui ei söö, seetõttu on hea süüa kõrge rasvasisaldusega toitu, mis annab veel tõuke rasvade lagundamiseks. Ja veel eriti mõistlik on siis süüa neid rasvasid mida keha vajab, aga ise sünteesida ei suuda. Aga rasvarohkel toidukorral ei tohiks süüa süsivesikuid. Siis pole nagu asjal mõtet. Insuliini tase ikka tõuseb ja rasvade lagundamine on inhibeeritud. Kokkuvõttes, kindlasti söö rasvasid, aga mitte koos süsivesikutega.
-
Tere. Paar nädalat tagasi hakkasin kirja panema kõike, mis ma söön ja teen, selleks, et kaloritasakaalu välja arvutada. Tahan kaalust alla võtta motiveeriva tempoga, mistõttu otsustasin hoida igapäevast 800 kcal energiadefitsiiti, kahel korral selle aja jooksul on energiadefitsiit olnud nullilähedane. Ka olen end üsna palju harinud toitumise jms valdkonnas, kõnnin umbes 4x nädalas kiire tempoga tööle ja koju (50 min), käin võimalusel 2x nädalas aeroobikas. Aga vat nüüd olen segaduses - oma 700-1000 kcal defitsiidi juures on kõht üldjuhul korralikult täis ja kaal ei näita märkigi sellest, et hakkaks langema. Pigem on näha rohkem kaalukõikumist, sest söön palju energiavaeseid aga veerohkeid asju. Arvestasin, et minu kesmine füüsiline aktiivsus on "istuv, natukese liikumisega", olen 24 aastane naine ja kõigi minu trennide, töö ja kõndimisega on minu keskmine päevane energiavajadus olnud 2800 kcal. Sama aja jooksul on minu keskmine päevane tarbitud kalorsus olnud 2020 kcal (45%süsivesikuid, 26%rasva, 16% valku). Valku söön muideks teadlikult iga toidukorra ajal ja paar tundi enne magamaminekut enam ei söö. Õhtusöök ei sisalda kunagi riisi, makaroni, kartulit, saia ja üldiseks ka leiba. Hommikusööki ei jäta kunagi vahele (müsli 50g, jogurt 200g, kohv suhkruga). Küsimus on siis selline - Kas kalorite arvestamine võib 28% ulatuses vale olla ja tegelikult jään ma oma kaloritega pidevalt nulli? Seetõttu kaal ei lange ja kõht tundub tihti täis. Vahemärkusena niipalju, et mul on väga hea köögikaal ja ma oskan siltide pealt numbreid maha kirjutada küll. Ainult lõunasöögi kogused on oletuslikud, sest lõunat söön väljas. Kas see on märk sellest, et minu ainevahetus on mega aeglane? Põhimõtteliselt oleks tore kui keegi ütleks, et kõik on korras ja ma ei tohiks karta, et kalorid on kellegi välja mõeldud oletuslikud numbrid, millel pole tegelikkusega midagi pistmist. Keegi võiks öelda, et selliste numbrite juures peaksin pabistamise lõpetama ja küll need tulemused varsti paistavad. Aitäh. (okei-okei. Ei hammusta pead otsast ära kui te ütlete, et ükski naine ei võtaks 2000kcal päevatoiduga kaalust alla, ükskõik kui aktiivne ta omaarust on.)
-
Programmi nimi on "FitDay PC", netis kättesaadav, kui raatsid, võid selle ka osta. Ma nüüd ka kahtlustan, et see arvestab energiakulu valesti. Siiski on tegemist väga kasuliku programmiga, sest ma saan jooksvalt reguleerida toidukogust vastavalt päevasele aktiivsusele. Pealegi hakkan ma seda aktiivselt kasutama ka selleks, et tasapisi vähendada süsivesikute hulka toidus ja suurendada rasvade hulka. Hakkan inimeksperimendiks - kui rasvase toidu söömine summutab ka minu magusaisud, siis hakkan ma "tõenägijaks" ja selle usu aktsiivseks kuulutajaks.
-
Aitäh. mõningaid väljavõtteid nendele, kellel tekkis huvi: "fat does not raise blood glucose" "And, just as fat doesn't raise blood glucose, it also doesn't raise insulin. This is why fats are so much healthier than carbs for a diabetic." "The conventional high-carb, low-fat diet results in hyperglycaemia (kõrge veresuhkur). Hyperglycaemia causes hyperinsulinaemia (kõrge insuliinitase). Excess energy is stored as body fat. Weight gain is the norm and cardiac risks are increased." jne. Väga põnev ja hariv.
-
Tere, ma just tegin interneti-diagnoosi, et mul võib olla insuliini resistentsus. Insuliini resistentsus on põhimõtteliselt selline seis, kus keharakud ei suuda insuliini ära tunda. Kehas on pikka aega olnud liiga kõrge insuliini tase ja rakud on sellega kohanenud, mistõttu toimub ka pidev insuliini ületootmine. Insuliini tase on kõrge juba hommikul ja veres leiduv insuliin ei suuda langetava veresuhkru taset. Selle tulemusel ei saa aju piisavalt glükoosi kätte ja inimene on uimane. Esimesel võimalusel lasen arstil seda uurida, aga praegu tundub see küll meeletult loogiline. Nimelt on mu perekonnas VÄGA levinud teist tüüpi suhkruhaigus (pöördumatu ja tõsine insuliini resistentsus). Mina ise olen aga väga sõltuv süsivesikutest. Kui ma olen söömata, hakkan värisema ja muutun jube närviliseks. Söömine tekitab kohese leevenduse. Tekivad väga tugevad magusaisud. Magusat ei ole kunagi liiga palju jne. Lisaks sellele on energiat kohutavalt vähe, eriti hommikuti enne hommikusööki. Isegi kui ma eksin, ja mul ei ole insuliini resistentsust, on mul väga tugev kalduvus teist tüüpi diabeedile ja ma pean jälgima enda veresuhkru taset. Mööda internetti edasi komistades leidsin soovituse, et insuliini resistentsed inimesed peaksid järgima madala rasvasisaldusega dieeti ja tegema trenni. Nagu et... MÖH?! Miks soovitatakse suhkruhaiguse ohuga inimestele et nad peaksid VÄHENDAMA rasvadest saadava energia hulka (see ju suurendab süsivesikute osakaalu toidus)? Kuidas mõjub kõrge rasvasisaldusega toitude söömine inimestele, kelle insuliinitase on liiga kõrge? Mida te üldse oskate öelda süsivesikute vältimisest teist tüüpi suhkruhaiguse ohu korral? Või noh... Rasvad on eraldi energiaallikas. Süsivesikud muudetakse vajadusel rasvaks, aga kas rasvad muudetakse vajadusel ka süsivesikuteks ja vabastatakse veresuhkruna? Kas rasvade ja valgu kombinatsiooni söömisel tõuseb ka insuliini tase? Palju küsimusi... Aitäh.
-
Paar küsimust toitumise kohta (söömise sagedus + kaloraaž ja toidukombinatsioonid)
Pätuloom replied to Indrek R.'s topic in Küsi Fred Antsonilt
Mulle tundusid need kombinatsioonid väga põnevad. Eriti sellepärast et ma olen natuke biokeemiat ja inimese füsioloogiat õppinud ja olen teinud sarnaseid minitähelepanekuid. Näiteks et rasvad ja süsivesikud ilma valkudeta mõjuvad nii nagu siin kirjeldati. Ma ise tunnen seda, et süsivesikurikka toidu mõju kehakeemiale kaob alles 4-5 tunni möödudes. Seetõttu arvan, et kui näiteks 3 tundi peale süsivesikurikast toitu teha valgu-rasva söögikord, ei saavutata õiget efekti, sest insuliini tase on jätkuvalt kõrge. Aga ma mõõtmisi ei ole teinud, niiet see on ainult oletuslik minu poolt. Ootan huviga Fredi vastust. -
iga päev ju trenni ei tee. Aga süsivesikuid on ikka vaja.
-
Kogu see asi on ikka väga kummaline. Nüüd hakkasin kartma, et äkki ma tõesti olen paar nädalat väga järjekindlalt üle söönud ja muutsin enda vaikimisi energiavajaduse "lamava" inimese kordajale. Vat see on mõeldud voodihaigetele kes 8 tundi magavad, 4 tundi puhkavad ja 12 tundi istuvad ja teevad mindagi natukest. Tulemus - ka selles arvestuses on minu energiavajadus 2200-3100 (keskmine 2470) ja ma jätkuvalt söön vähem. Aga kuidas siis nende kaloritega ikka on? Ilmselt toidust saadavad kalorid on usaldusväärsed. Aga kalorite kulutamine? Kui on vaja kõndida 1 km ja on teada mis kaaluga "objekt" teeb selle vahema läbimiseks tööd, siis võiks ju saada välja arvutada kui palju energiat selleks vaja on. See ka ei tekita variatsiooni, et inimeste metabolismid on erineva kiirusega, sest metabolism on BAV osa ja seda arvutatakse eraldi. Tobe värk. Ma nüüd ei suudagi otsustada, kas ma tõesti peaksin programmile valetama, et millaliganes ma ei tee trenni või ei kõnni, olen ma sama inaktiivne kui keskmine voodihaige. Aa muideks, eile proovisin rohkem rasva ja vähem süsivesikuid. Vau, täitsa lahe asi. Mul oli õhtu otsa kõht täis, olin veel murelik, et äkki sõin liiga palju. Tugevat magusaisu ei olnud. Hommikuks kõht jälle tühi ja kaal pisut langenud. Proovin täna uuesti. Keha laen süsivesikutega hommikusöögil, mitte õhtul enne magamaminekut nagu ühe teooria kohaselt.
-
Mhmh, mulle tundus ka jube palju alguses. Aga siis ma läksin peale 2000kcal päevanormi poodi ja tekkis meeletu tahtmine osta kõiksugu kõrge kalorsusega asju, mida ma muidu ei ostaks. Tavaliselt näitab see mulle seda, et ma olen kulutanud rohkem kui söönud. Eile muideks tarbisin katse mõttes 1640 kcal. Õhtul oli uimane tunne ja magama ei jäänud, pea hakkas valutama, täna energiat ei ole. Võtsin seda õppetunnina. Aga jah, arvutused ütlevad, et BAV on 1430, ülejäänu moodustab kirjapandud tegevused ja vaikimisi määratud kordaja. Tüüpilisel kodusel päeval on kalorivajadus 2400 (vaikimisi istuva eluviisi kordaja), päeval kus satub kokku töölkäimine, trenn ja natuke nõudepesemist on päevas kalorivajadus 3100 kcal. Ma kaalun end iga hommik enne hommikusööki. Pealelõunaseid kaalunumbreid isegi ei tea. ja aitäh.
-
Seda minagi enne mõtlesin, et käin trennis ja puha, aga programm kasutab seda kordajat selle aja jaoks, mis mul on defineerimata. Trenniskäimised panen alati eeskujulikult kirja, kui kaua kestis ja kui intensiivne trenn oli, samuti kõiksugu muud asjad, nt nõude pesemine 20 minutit või trenni ja koju jalutamine 30 min. Järgi jääbki ainult see aeg kus ma arvuti taga istun või tundide viisi mingit sarja vaatan ja siis ei ole seal just eriti palju liikumist. 200-300 kcal päevas - see on vist kaalulangus 1-2 kilo kuus?
-
mhh, sel juhul muudan ma kordajat. Ehk siis - minu default aktiivsus on "istuv", mitte "istuv, natukese liikumisega". Sel juhul on kogu selle katse jooksul minu energiadefitsiit olnud 640 kcal päevas. Sinu öeldud asjade taustal tundub täpsem. Njah, see siiski tähendab, et mul on dieedirežiim ja kaal peaks varsti vaikselt langema hakkama.
-
uu, seda võiks isegi proovida. Tegelt isegi vahel segab et kõiksugu magusad asjad tunduvad 10x maitsvamad kui "tervislik" kraam. Magus kraam on maitsvam kui ükskõik mis muu... nämm... Aga kas sellise trikiga akne ei teki? Selles suhtes, et praegugi on sellega probleeme - liiga rasune nahk, vajab palju hooldust, et püsiks sile. Kas suure rasvasisaldusega toit ei muuda ka naharasu rasvarohkemaks?
-
Jaa, super hea põhjus. Tegelt isegi kaks. Esiteks, ma olen meeletu magusasõber. Eks ma ikka üritan kärpida kust kärpida annab, aga juuksekarva lõhki ei aja. Jäätist, sokolaadi jne ei julge koju ostagi. Ja sefiiri, ooooo sefiiri. Eks ma siis kompenseerin maasikate ja arbuusiga. Ja jõuamegi teise põhjuseni - murelihooaeg. Tegelt see ka, et ma vist vahepeal läksin valkudega liiale - tekkisid mingid veidrad terviseprobleemid, k.a. osteoporoosi oht, mis tekib kaltsiumipuudusest ja valgud viivad kaltsiumi kehast välja (kuigi ma pole kuulnud otsestest seosest osteoporoosi ja rohke valkude söömise vahel). Ma olen isegi üritanud sihipäraselt kaltsiumirikkaid asju süüa, aga saan kätte umbes 60% soovitavast kogusest. Aga räägi, mis oleks soovitav valgukogus naisele, kes käib aeroobikas aga siiski pooldab korraliku lihastoonuse olemasolu? Ma kusjuures ei tea kuhu kadusid 3 % (ümardati alla?), aga 10% on alkohol! Oi, kuidas tekkis praegu joodiku tunne. Aga tegelt pole asi üldse nii hull - lihtsalt suvine aeg ja sotsiaalseid õhtuid on rohkem kui koduseid. Ja siis limpsin paar rumm-koolat või džinn-toonikut mõne tunni jooksul ja panen eeskujulikult kõik kirja.
-
toitude andmebaas on tegelikult üsna suur (FitDay) ja hinnanguliselt saan kaalu ka teada. kui arvestan kogemata natuke väiksema kaalu, pole ka hullu, sest USAs (andmebaas sealt) valatakse kõik toidud õliga üle. a tegelt olen ma sellist kraami vältinud viimased paar nädalat.
-
...ja minimaalsete riietega? sest hommikul pesuväel (peale wc külastamist, enne hommikusööki) on kuni 3 kilo vähem kui pärastlõunal peale söömist. 3-4 kilo võib tõesti olla ka riietuse+vedelikutasakaalu muutusest. 6 on liiga palju isegi nädala lõikes. See tähendaks et sa võtsin veel 2 kilo juurde kah ja siis said sellest nädala jooksul uuesti lahti. *ei ole spetsialist, aga olen sõna tõsises mõttes kaalujälgija. Pea iga hommik kaalun ja vahel muudel aegadel ka.
-
haha. Pärast sellist tulevikuvaadet on motiveeritud tunne küll.
-
Aitäh heade vastuste eest. Selg on küll pisut viltu. Aga mis seal siis lõppudelõpuks valutab - kas need lihased? Või hakkabki selgroogu kuidagi veidrasse asendisse lükkama ja seljanärv annab tunda? Üks tähelepanek on see, et valu põhjustab lisavalu - ma ilmselt hakkan enda selga teistmoodi kohtlema ja pingutan veidraid lihaseid, mis asjad hullemaks teevad.
-
Tere jälle, pole pikka aega kirjutanud... Mul on mingi jama, mis võib-olla on mingi trennitegijate tüüp-probleem. Kui ma mitu kuud olin jõusaalis käinud, hakkas selg valutama. Paar kuud katsetasin harjutustega ja lõpuks andsin alla. Kui ma trennis enam ei käinud, oli kõik jälle normaalne, aga siis hakkas selg valutama lihtsalt arvuti taga istumisest. Läksin aeroobikasse. Väga aeglaselt läks paremaks ja enam selg ei valutanud. Aga jätkuvalt vahel teen midagi kusagil valesti ja probleem on tagasi. Ma tean, et tegelikult oleks vaja korralikku arstlikku ülevaatamist jms, aga tegelikult tehti päris korralikud analüüsid ja probleemi ei leitud. Perearst saab ainult oletada, mis probleemiks põhjuseks võiks olla. Aga teie olete siin aastatepikkuse spordikogemusega ja teil on kindlasti rohkem kogemusi kõikvõimalike spordivigastustega kui perearstil. Et noh, äkki te oletate kah midagi. Tuim valu alaseljas. Niisama lebotades ei ole tunda, aga koormusega hakkama ei saa. Köhimisel on selline tunne, nagu selg tahaks ära murduda. Tekib tasapisi ja kaob tasapisi. Võib tekkida ka üleöö, aga kaob mitme päeva jooksul. Venitamine ja võimlemine aitavad kaasa valu kadumisele. Liiga suurte raskuste tõstmine jõusaalis võib tekitada valu. Kas see võib neerudest olla? (sest ma söön väga palju valku). Kas kellelgi on midagi sarnast olnud? PS! Jah, ma lähen uuesti arsti juurde kah.
-
Tere Fred, mille poolest erinevad sinu toitumissoovitused oma põhimõttelt süsivesikutevaesetest dieetidest nagu Atkinsi dieet? Lisaks sellele on küsimus, kuidas mõjub toiduvahekord umbes 40:30:30 aju võimekusele? Tahan oma toitumist muuta, aga mulle tundub, et minu magusavajadus on suurem kui teistel minuvanustel. Lemmikmaiustus on sefiir, kohvi joon rohke suhkruga, vett suudan piisavates kogustes juua ainult segatuna mahlaga, makaronid võivad tekitada meeliülendavat naudingut jne... aga näiteks pannkokkides tundub rasvane tekstuur mulle vastumeelne, hakkliha praadimise lõpus eemaldan supilusikaga üleliigse rasvaine, et see toitu ära ei rikuks jne. Minu varasema toitumise võiks ümardada näitajateni (kiljatage nüüd kõik õudusest) 65% süsivesikuid, 20% valku, 15% rasva, aga nüüd olen üritanud süsivesikute kogust vähendada. Sellest ei tule eriti midagi välja, sest ma ei kujuta ette toitu ilma süsivesikutekülluseta. Tegelikult eelistaks ma kalorite vähedamist suhkrute piiramisele, aga alampiir on vist onju 2100 kcal ja alla selle süüa ei tohi. Viimastel päevadel kipub olema kõvasti alla selle (1500-1600kcal), sest maitsvate (süsivesikuterohkete) toitude söömine tekitab tohutult süümekaid ja siis ma lükkan söögikorda edasi. PS! Ma ei ole veel otsustanud, et ma hakkan sinu toitumissoovitusi järgima, aga ma tahaks seda infot enne kui ma endale toitumiskava teen. PPS! sry kui minu suhtlemisviis tundub sulle emotsionaalne. (sa ei oleks esimene). Olen natuke söömata ja magamata.
-
Kuidas sel juhul oleks? Kas nii: esm trenn, teisip aeroobne, kolmap trenn, neljap puhkus, reede trenn, laupäev aeroobne, pühap puhkus. Või tehakse aeroobset lihtsalt trenni asemel (sest see ju ka rämedalt koormab). nt esm trenn, kolmap aeroobne, reede trenn, ülejäänud päevadel puhkus.
-
Ma vahepeal läksin korraliku toitumiskava peale. Üksikud muutused kasulikkuse poole ei andnud enam mingit tulemust. Nüüd jälle kaal langeb. Magama lähen ikka 1-2 paiku, aga viimasel ajal olen õhtuti nii väsinud, et ise ka ei usu. Tegelikult magan ma keskmiselt kauem kui tavaliselt, aga tohutu unekas on. Ise mõtlen, et äkki energiadefitsiidist. Energiatase vist on tõusnud, sest ma olen tohutult palju tehtud saanud, aga keskendumisvõime tundub kehvem. Ma söön vähem magusat, aga ma söön ka palju harvem sooja toitu (v.a. hommikune puder). Süldis ju vähem rasva kui praelihas ja tegelikult on üldse kodujuustu mugavam süüa. Hormoonide kohta kuulda oli küll äärmiselt põnev ja ma üritan seda võimalusel ka rakendama hakata (võib-olla juba rakendan).
-
Lihasmassi kasvatamisel on parim kooritud piim
Pätuloom replied to Gallas's topic in Uudiste ja artiklite järelkaja
Piimas pidi kõik kasulik olema piimarasvas. Ilma rasvata on liiter piima lihtsalt 50g suhkrut ja 35g valku. Lihasmassi kasvatamisel peaks tarbima 2x kehamass grammi valku. Mehed kaaluvad mingi umbes 80kg. See teeks 160g valku ja väga palju piima...