Jump to content
matjusm

Isiklik finantsplaneerimine: väike kingitus foorumlastele

Recommended Posts

Kuna olen erialalt finantsinimene ja päev otsa Exceliga möllan, siis olen teinud endale isikliku tulude/kulude prognoosimudeli et teada kui palju raha tuleb-läheb ja palju mul mingil ajahetkel peaks pangakontol raha olema (et planeerida suuremaid oste näiteks). Otsustasin seda aga kaasfoorumlastega jagada, et ka teie saaksite ülevaate oma tuludest ja kuludest nagu firma kasumiaruandes ning saaksite oma finantselu planeerida. Väga paljudel inimestel on vaid umbmäärane, kui sedagi, ülevaade oma rahaasjadest, see siin ehk aitab neil sammu edasi astuda.

Selle mudeli tegemine võttis omajagu aega ning et teda dünaamiliseks teha, ei ole ta kõige lihtsama ülesehitusega. Teadmised Excelist tulevad kasuks kuid instruktsioone järgides peaks ka algaja saama endale mingi numbrite aegrea jooksma. Need kes tunnevad Excelit paremini võivad kasutada seda põhjana ja teha sinna endale vajalikke modifikatsioone. Palju asju saaks ka teisiti teha nii et see siin on vaid üks võimalikest variantidest. Mõni finantsnõustaja võtaks sellise asja tegemise eest kena kopika, siin on aga sama asi täiesti tasuta, hinnaks vaid selle tundmaõpimise vaev.

Mudel ise asub siin:

http://www.sendspace.com/file/69l5ri

Kasutusjuhend:

Töölehed/sheet'id on jaotatud kaheks: rohelised ehk sisendlehed (Tulud, Kulud ja Laenugraafik) ning sinised ehk väljundlehed (Palk&Maksud, Täisprognoos ja Graafikud). Kõigepealt tuleb rohelistele sisestada prognoosi sisendid, seejärel saab sinistel näha väljundeid. Praegu on sisse pandud suvalised näidisnumbrid et näidata kuidas asi töötab. Need pead kõik ära kustutama ja enda omadega asendama enne kui hakkad prognoose vaatama. Võtame mudeli läbi töölehtede kaupa:

Tulud:

Siia sisestad sa oma eeldatavad tulud, siia on sisse ehitatud ka maksukalkulaator. Kõik kollased ruudud on muudetavad ehk et nendesse sa kirjutad sisse oma sisendid (ülejäänud ruudud jooksevad valemitega). Ruudud C2:C5 on Eesti maksusüsteemi eeldused mis peaksid praeguse seisuga täpsed olema ehk et neid ei pea muutma.

Põhiline asi mida siin lehel sisestada tuleb on ruudud B12:D12 ehk et eeldatavad aastased brutopalgad. Nendega käivad koos ruudud B19:C19 ehk et sinna sisestad mis kuupäevast alates hakkab sinu ülalpool välja toodud palk kehtima.

Sellele lisaks tuleb täita ruudud B21 ja B23. B21 sisaldab endas palgakasvu määra pärast viimast täpselt välja kirjutatud palganumbrit ruudus D12 (ehk et nii mitu % aastas tõuseb palk pärast seda).

B23 on palgamakse kuupäev ehk et mitmendal kuupäeval palk üle kantakse.

Lisaks regulaarsele palgale saad sisestada ka ühekordseid tulusid. Need jagunevad kaheks:

1) Maksuvabad: ruudud F3:H21 ehk et siia paned kõik ühekordsed/erakordsed tulud mis ei kuulu tulumaksustamisele (näiteks tulumaksutagastus, mingi asja müügist saadud tulu, jne). Tulp F tahab saada kuupäeva millal sa selle tulu saad ning tulb G tahab saada summat. Tulp H on sinu enda jaoks et kirjutada välja mis tulu see selline on.

2) Maksustatud: ruudud J3:L21 ehk siia paned kõik ühekordsed/erakordsed tulud mis lähevad maksustamisele (tulemustasud/boonused). Siin vali tulbas J rippmenüüst kuupäev (kõik kuupäevad on palgakuupäevad, lihtsuse mõttes olen mudeli niimodi üles ehitanud et lisatasusid saad enda kontole vaid palgakuupäevadel), tulpa K pane samale reale summa ja tulp L on endale märkmete tegemiseks.

Kulud

See on järgmine tööleht kuhu sa sisestad kollastesse ruutudesse kõik oma kulud. Kulud on siin jagatud nelja kategooriasse:

1) Igakuised: need on kulud mida sa maksad ühe korra kuus, iga kuu ning mingil kindlal kuupäeval. Ma olen praegu toonud välja 8 erinevat igakuist kulu, neid saab kogenud Excelikasutaja juurde tekitada (ning ka järnevatel lehtedel vastavad muudatused sisse viia) ning neid ei pea kõiki ära täitma. Kollasesse ruutu reale "Maksmise päev" pane mitmendal kuupäeval selle kuluartikli väljamakse toimub,(näiteks kui maksad üüri iga kuu esimesel päeval, siis pane sinna 1).

Kollasesse ruutu reale "Summa" pane antud kuluartikli summa.

Iga kuluartikli nimi (Kulu 1, Kulu 2.....) on ühenduses järgnevate lehtedega ehk et kui sa tahad et "Kulu 1" tähendaks üüri, siis kirjutagi sinna "üür" ja järgnevad lehed muutuvad vastavalt.

2) Iganädalased: Need on kulud mida sa maksad iga nädal mingil kindlal nädalapäeval. Nagu igakuistelgi, on siin ka 8 erinevat kuluartiklit kus on vaja rippmenüüst valida mis päeval maksad (rida Maksmise päev) ning mis summa see on. Kulu 1....8 asenda oma kuluartikli nimetusega ja see jookseb automaatselt järgnevatele lehtedele.

3) Igapäevased: Need on kulud mida sa maksad iga päev, ülesehitus sama nagu eelnevatel, sisesta vaid summa ja kuluartikli nimetus

4) Erakordsed: Siia sisesta suuremad erakordsed kulud, nagu näiteks suuremad ostud, reisid, jne. Tulp J'i sisesta selle kuluartikli maksekuupäev, tulpa K summa ja tulpa L seletus (enda jaoks).

Laenugraafik

Siia sisesta oma laenu tagasimakse graafikud (juhul kui sul on mõni laen kaelas). Praegu välja toodud võimalused 2 laenu sisestamiseks, lihtsalt kirjuta siia kuupäevad ja maksed tol kuupäeval, see info peaks sul olemas olema panga poolt juhul kui on mõni laen võetud. Tulbad A ja D on kuupäevade jaoks, tulbad B ja E on summade jaoks.

Palk&Maksud

Siia tuleb üks tähtis asi sisestada: H3 pane oma praegune pangasaldo (alates sellest hetkest peale kui hakkad prognoosi tegema) et mudel hakkaks toimima, muidu kui selle tühjaks jätad siis alustab ta tööd nagu sul oleks praegu pangakonto 0'is.

See on esimene ülevaate leht. Ta näitab palgapäeva seisuga sinu finantsseisu ning annab kuupõhise ülevaate. Peamised tulbad mida vaadata on:

- Tulp G: Netopalk näitab palju sulle reaalselt raha tööandja poolt üle kantakse palgapäeval, kui sa klõpsad ta abiread "+"i alt lahti, siis näed kuidas see number kujuneb maksude mõjul.

- Tulp J: Palgasaldo enne palgapäeva. See peaks olema sinu pangasaldo kuu miinimum ehk et vähim summa sinu pangakontol tolle kuu jooksul.

- Tulp K: Kuu kulutused: palju kulutasid kuu jooksul raha igasugustele asjadele.

- Tulp L: Ülejääk/defitsiit: võrdleb sinu kuiseid kulutusi sissetulekuga. Kui on punane ja negatiivne siis läks rohkem raha välja kui sisse tuli, kui on roheline ja positiivne siis vastupidi.

- Tulp H: Pangasaldo palgapäeval: rohkem abirida teiste arvutuste jaoks kuid ikkagi hea näha, see on sinu pangakonto maksimum tol kuul.

- Tulp M: Kumulatiivne defitsiit: Milline on sinu finantsseis võrreldes algse olukorraga.

Täisprognoos

Siia jookseb kokku kogu prognoos, päevakaupa ülevaade kõikidest tuludest ja kuludest (erinevad kulu kategooriad saab lahti klõpsata "+"i alt üleval. Siin saad koondatult näha palju raha sisse tuleb ja palju välja läheb, mis päeval ning mis asjadele. Paremal on tulp "Kontojääk": siia pead kõigepealt sisestama oma algse panga kontojäägi ehk et palju sul pappi praeguse seisuga on.

Prognoos on siin päris pikaks tehtud, kuni aastani 2020 kuid kui on soovi siis saab ridu vähendada (et mudel kiiremini jookseks) või siis ridu lisada.

Graafikud:

Siin olen välja toonud mõned graafikud mis annavad ülevaate sinu finantsolukorrast, need peaksid iseenda eest rääkima.

Kui midagi on arusaamatu või on soov midagi lisada, siis kirjutage ja ma üritan vastata. Edukat finantsprognoosimist!

Muudetud kasutaja matjusm poolt
  • Upvote 2

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Nüüd on lihtne parandada oma finantsolukorda, kui kasutate tõestatud meetodeid ja tehnikaid. Näiteks Balti Börs , mida ma juba tean, on usaldusväärne börs, kuhu saab edukalt investeerida. Aga muidugi tuleb kõik üksikasjalikult ära õppida, ja siis ma arvan, et teil ei teki sellega mingeid probleeme. Ma mängin sageli sellel turul ja ma ei kavatse seda teise vastu vahetada. Ma loodan, et võin aidata teil sellest aru saada. 

Muudetud kasutaja Dafur poolt

Jaga seda postitust


Viita postitusele
Jaga teistes saitides

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Viimati Sirvimas   0 liiget

    Ühtegi registreeritud kasutajat ei vaata seda lehte.

×